Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.

Afrodiziak

Afrodiziak je snov, ki ob zaužitju dvigne raven spolne sle. Mnogo ljudi jih zamenjuje s pripomočki za boljšo plodnost, zdravljenje impotence ali erektilne disfunkcije in drugih tovrstnih tegob, vendar pa niso namenjeni takšni uporabi.
 

Poimenovanje


Samo ime za afrodiziak izvira iz grščine, nanaša pa se na boginjo ljubezni, Afrodito. V zgodovini so se afrodiziaki pojavljali večinoma v obliki hrane in pijače, zaradi katerih naj bi bil seks veliko bolj prijeten in vzdržen. Temu so sicer precej močno nasprotovali znanstveniki in zgodovinarji, ki so bili mnenja, da imajo afrodiziaki predvsem placebo učinek ter uporabniki njihovo moč bolj kot iz resničnega učinkovanja črpajo predvsem iz prepričanja, da jim bodo pomagali.
 

Vzroki


Zmanjšana stopnja libida in upad spolne sle sta mnogokrat povezana z jemanjem zdravil, ki na različne idiopatske načine prizadanejo omenjena področja. Med najpogostejša zdravila, ki zmanjšujejo spolno slo spadajo antidepresivi, zato jih posamezniki pogosto jemljejo skupaj z wellbutrinom, ki se prav tako uporablja za zdravljenje depresije, vendar pa je znan dvigovalec libida ter tako izravna protiučinke drugih antidepresivov, ki ga zmanjšujejo. V nekaterih primerih tako tudi wellbutrin uvrščajo med afrodiziake, vendar pa o tem obstaja precej nasprotujočih si mnenj.

Pomanjkanje spolne sle je običajno povezano z vstopom v določeno življenjsko obdobje, pri ženskah npr. v postmenopavzo in pri moških, ko prestopijo prag 60-ih let. Ta čas zaznamuje močan upad testosterona in drugih spolnih hormonov, kar zniža raven libida in posledično tudi spolne sle. Jemanje afrodiziakov tako običajno povezujejo z omenjenimi starostnimi skupinami, vendar pa v zadnjih dvajsetih letih narašča tudi uporaba med mlajšimi posamezniki.

 
 
Postani bik v postelji
 

Antiafrodiziak


Nekatere psihoaktivne substance kot alkohol, konoplja, GHB in MDMA v nekaterih primerih prav tako dvigujejo libido in spolno slo, vendar pa omenjena sredstva niso znana kot afrodiziaki, saj zanje ni značilno dosledno povzročanje učinkov, ki jih povezujejo z afrodiziaki in za nameček precej oslabijo sam spolni nastop, vendar pa se vseeno uporabljajo za zmanjšanje strahov in zadrege, ki pogosto nastopijo ob spolni aktivnosti.
 

Znani afrodiziaki


Pod afrodiziake se običajno uvrščajo snovi, ki se jih zaužije oralno, zanesljivo dvigujejo libido ali spolno slo (brez placebo učinka) ter učinkujejo po relativno kratkem časovnem okvirju (v roku nekaj minut ali ur in ne v nekaj dneh ali tednih).

Med snovi, ki jim pripisujejo afrodizične lastnosti spadajo ambergris, ginkgo biloba, ginseng, mucuna pruriens (žametni fižol), španska muha, tribulus terrestris (navadna zobačica), turnera diffusa (damiana), maca in eurycoma longifolia (tongkat).