Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.

Erekcija

Erekcija je fiziološki pojav pri katerem penis postane trši, nabrekel in povečan. Erekcija penisa je rezultat zapletenih psiholoških, živčnih, vaskularnih in endokrinih dejavnikov in jo pogosto povezujejo s spolnim vzburjenjem ali spolno privlačnostjo, vendar pa lahko do erekcije pride tudi po naravni poti. Oblika, kot in usmeritev erekcije se pri vsakem posamezniku razlikujejo, zato je tudi razloge, da do erekcije ne pride potrebno iskati pri samemu sebi.
 

Kako nastane?


Fiziološko gledano erekcijo sproži parasimpatetični del avtonomnega živčnega sistema (ANS), ki povzoči porast dušikovega oksida (vazodilatorja) v trabekularnem ožilju in gladkih mišicah penisa. Žile se razširijo, zaradi česar se corpora cavernosa v penisu napolni s krvjo, mišice ob penisu pa istočasno pritisnejo na žile corpore cavernose, kar povzroči omejeno kroženje krvi ter trdoto penisa.
 

Upravljanje erekcije


Ker je erekcija pravzaprav avtonomni odziv živčnega sistema na draženje in vzburjenje, ne moremo reči, da jo lahko vedno nadziramo zavestno. Slednje potrjujeta še posebno nočna erekcija ali tista, ki smo ji pogosto priča pri prebujanju, obe pa sta izredno pomembni pri določanju stanja impotence in erektilne disfunkcije, saj nam lahko pojasnita psihični ali fizični vzrok in posledično tudi nakažeta za katero vrsto težave gre.
 
 
Postani bik v postelji


Dolžina penisa


Dolžina penisa v mlahavem stanju ne odgovarja vedno tudi dolžini penisa v erektilnem stanju. Nekateri manjši penisi lahko v erekciji precej zrastejo v dolžino, medtem ko se lahko zgodi, da tisti, ki so v mlahavem večji, v erekciji zrastejo le malo. Običajno se dolžina penisa v erekciji izoblikuje že nekaj let po vstopu v puberteto, vendar pa se lahko ta spremeni s pomočjo operacije za povečanje penisa, ki običajno večino moških precej razočara, ali z drugimi napravimi, npr. vakuumskimi črpalkami, tabletami in drugimi sorodnimi pripravki.
 

Nagnjenost penisa


Tudi nagnjenost penisa je precej odvisna od posameznika. Večina penisov je usmerjenih skoraj popolnoma pravokotno na telo ali merijo malce navzgor ali navzdol, vendar pa je penis v primeru Peyronijeve bolezni lahko usmerjen tudi krepko v levo, desno, navzgor ali navzdol. Za omenjeno stanje je poleg odstopanja pri usmerjenosti penisa značilna tudi boleča erekcija, ki lahko močno oteži spolno aktivnost in jo v nekaterih primerih celo onemogoči.

Trša in močnejša erekcija


Posameznikom s težavami pri vzdrževanju erekcije običajno priporočajo posvet pri zdravstvenem strokovnjaku, ki jim lahko predlaga ustrezno rešitev in predpiše primerno zdravljenje, sicer pa se zaradi zadrege pri obisku tovrstnih specialistov pacienti po pomoč pogosto zatečejo tudi k uporabi erekcijskih črpalk ter alternativ modri tabletki kot so zeliščne, ki so na voljo brez recepta.