Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.

Impotenca

Med moškimi je impotenca zelo pogost pojav, vendar se jih tega mnogo ne zaveda. Za omenjeno stanje je značilna ponavljajoča se nezmožnost ohranjanja trdote erekcije med spolnim odnosom, nesposobnost doseganja ejakulacije ali oboje. Ker se moška telesa med seboj razlikujejo, tudi impotenca pri različnih moških nastopi na popolnoma različne načine. Pri nekaterih vključuje popolno nezmožnost doseganja erekcije ali ejakulacije, pri drugih se težava pojavi le na vsake toliko časa, pri tretjih pa se rado zgodi, da lahko erekcijo ohranijo trdo le nekaj časa.
 

Starost


Tveganje za nastanek impotence se povečuje s starostjo, kar potrjuje tudi študija, ki je bila objavljena v reviji Journal of Urology (2000;163:460-463) in je pokazala, da je pri moških v 60. letih starosti pogostost tega stanja kar štirikrat večja kot pri tistih v 40. letu. Večje tveganje za razvoj bolezni je prisotno tudi pri moških z nižjo izobrazbo, verjetno zaradi nezdravega življenjskega sloga, ki ga pogosto živijo.
 

Drugi vzroki


Med pogoste vzroke za pojav impotence spadajo tudi bolezni ožilja, sistemske bolezni, hormonsko neravnovesje in jemanje zdravil (za pritisk in srce), vendar pa mednje prištevamo tudi visok holesterol, kajenje, uživanje drog, depresija in druge psihične stiske. Ravno slednja je poleg starosti najpomembnejši vzrok pojavitve impotence, vendar pa se morajo moški pri tem zavedati, da je stanje v tovrstnem primeru najlažje ozdraviti.
 
 
Postani bik v postelji


Zdravljenje


Impotenca je v večini primerov ozdravljiva, saj je vzrok zanjo običajno duševne narave. Stanje lahko precej izboljšate, če opustite kajenje in več telovadite, sicer pa k izboljšavi pripomore tudi psihoterapija, injekcije, vbrizgane neposredno v penis, zdravila, vakuumske črpalke, penilne proteze in različne zeliščne alternative za tiste, ki se s svojo težavo ne želijo opraviti k zdravniku.
 

Ukrepanje


Prva stvar, ki jo je priporočljivo storiti ob sumu na impotenco je pogovor s partnerjem. Moški se namreč pogosto sramujejo svoje težave, zato o njej ne povedo niti svojim partnerkam, kar jih lahko pripelje v še večje težave. Poleg tega, da partnerka zaradi njegovega izogibanja seksu običajno misli, da jih le-ta vara, molčanje ne reši prav nobene težave, saj se duševna stiska trpečega tako še poglobi, kar mnogokrat pripelje tudi do poslabšanja stanja impotence. Pogovor ima vedno razbremenjujoč učinek, saj trpeči tako svojo stisko deli z drugo osebo, ki mu v stanju bolezni pomaga k lajšanju simptomov ali k ozdravitvi. Skupaj lahko preizkušata tudi razne zeliščne alternative Viagri, kar ju ne bo zbližalo le na fizični, pač pa tudi na psihični ravni in tako povzročilo kar največji napredek.