Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.

Libido

Libido se pogovorno imenuje tudi spolna sla, saj označuje posameznikov vsesplošen spolni nagon ali željo po spolni aktivnosti. Posameznik ima sicer lahko željo po spolnem udejstvovanju, vendar pa nima priložnosti, da bi omenjeno željo uresničil, čemur lahko botrujejo njegova osebna, moralna ali verska prepričanja. V nekaterih primerih lahko pride do ravno obratnega učinka, ko se posameznik spolnosti loti brez dejanske želje po njej.
 

Dejavniki, ki vplivajo na libido


Spolno slo narekuje vrsta bioloških, psiholoških in družbenih dejavnikov. Med biološke se najpogosteje prišteva raven hormona testosterona v telesu, med družbene delo in družina, med psihološke pa osebnost in stres. K pomanjkanju spolne sle lahko prispevajo tudi različna bolezenska stanja, zdravila, življenjski slog in težave v razmerju, ki lahko na libido vplivajo v še posebno veliki meri. Nezvestoba v partnerski zvezi lahko namreč nakazuje na to, da partnerjeva spreminjajoča se spolna sla v razmerju ne more biti več potešena, saj je njegova stopnja libida višja od stopnje drugega partnerja v razmerju, kar lahko privede do razdora celotnega odnosa.
 

Drugi vzroki


Med pogoste vzroke za pojav impotence spadajo tudi bolezni ožilja, sistemske bolezni, hormonsko neravnovesje in jemanje zdravil (za pritisk in srce), vendar pa mednje prištevamo tudi visok holesterol, kajenje, uživanje drog, depresija in druge psihične stiske. Ravno slednja je poleg starosti najpomembnejši vzrok pojavitve impotence, vendar pa se morajo moški pri tem zavedati, da je stanje v tovrstnem primeru najlažje ozdraviti.
 
 
Postani bik v postelji


Starost


Moški dosežejo vrhunec libida v najstniških letih, ženske pa v tridesetih. V puberteti raven testosterona v telesu pri moških naraste na najvišjo raven ter tako povzroči izjemno rast spolne sle, nato pa postopoma upada, medtem ko pri ženskah libido začne v puberteti počasi naraščati, vse dokler ne doseže vrhunca sredi tridesetih.
 

Motnje spolne sle


Nekateri ljudje si želijo biti spolno aktivni vsak dan ali celo večkrat dnevno, medtem ko si drugi intimnosti želijo le enkrat letno ali pa sploh nikoli. Osebi, ki dlje časa trpi za pomanjkanjem želje po spolni aktivnosti pravimo aseksualna oseba, omenjeno stanje pa se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških. Za pomanjkanje libida mnogokrat krivijo tudi erektilno disfunkcijo, ki označuje nezmožnost vzdrževanja erekcije ter se tako pojavlja samo pri moških.
 

Dvig libida


Dvigovanje libida je zapleten proces, ki ga je potrebno vpeljevati postopoma in počasi. Medtem ko psihologi običajno priporočajo posvet pri psihologu in urejanje težav znotraj razmerja, zdravstveni strokovnjaki svetujejo jemanje ustreznih zdravil, posamezniki pa običajno uberejo neko tretjo pot in si pri tovrstnih težavah pomagajo z afrodiziaki in drugimi stimulansi oziroma dvigovalci spolne sle.