Vsa naročila, oddana od četrtka, 27.4., dalje, bodo zaradi dopusta odposlana v sredo, 3.5.

Prezgodnja ejakulacija

Do prezgodnje ejakulacije pride kadar moški kljub minimalnemu draženju penisa kmalu po začetku spolnega odnosa doseže orgazem in posledično tudi izliv sperme. Omenjenemu stanju pogosto rečejo tudi prehiter izliv, prezgodnji izliv ali prezgodnji orgazem. Natančne definicije prezgodnje ejakulacije pravzaprav ni, vendar pa se strokovnjaki Mednarodnega združenja za spolno zdravje strinjajo, da je besedna zveza »ejakulacija, ki se vedno ali skoraj vedno zgodi prej kot ali v eni minuti« precej dober približek opisa stanja. Moški, ki trpijo za prezgodnjo ejakulacijo se običajno zdi, da imajo nad samim vrhuncem izjemno malo oziroma nič nadzora, skoraj vsi pa si želijo, da bi lahko zdržali vsaj toliko časa kot povprečni moški, torej 4-8 minut.
 

Vzroki za prezgodnji izliv


Prezgodnji izliv je lahko posledica bolezni kot so fobija, depresija, vnetje prostate ali multipla skleroza, mnogokrat pa je povezan tudi z jemanjem drog in nekaterih zdravil, še posebej vazoaktivnih aminov. Ker se čas od penetracije do izliva pri moških po svetu precej razlikuje, je težko govoriti o nekem normiranem času prezgodnjega izliva, vendar pa so strokovnjaki ocenili, da izraz definira izliv, ki se zgodi z minimalno količino predhodne stimulacije in to v hitrejšem času kot bi želel prizadeti ali njegov partner
 

Pogostost in starost


Prezgodnji izliv muči približno 30% moških, kar je izjemno veliko. Ta tegoba ni odvisna od starosti prizadetega, temveč od njegovega tempa in načina življenja, znanstveniki pa so opazili celo razhajanja med raso, narodno pripadnostjo, izobrazbo, starostjo in zakonskim statusom, zato se ne mečite v isti koš z ostalimi in za težavo poskrbite še preden se razvije v kaj resnejšega!
 
 
Postani bik v postelji


Faze prezgodnjega izliva


Večina moških trpi v tišini, saj jim je nerodno priznati, da je prezgodnji izliv sploh težava, kaj šele, da bi zanjo poiskali strokovno pomoč. Na začetku običajno vstopijo v fazo zanikanja, ko si pred težavo zatiskajo oči in si mislijo, da je prezgodnji izliv pač nekaj normalnega ali pa celo jasno dokazuje, kako zelo všeč jim je njihova partnerka. Kasneje, ko se jim »težava« pripeti že večkrat, se svojega stanja sramujejo in o njem ne želijo govoriti z nikomer, saj mislijo, da partnertka teh pripetljajev morebiti sploh ni opazila. Nato sledi faza skrbi, ko se moški počuti nesposobnega zadovoljiti žensko in ga je strah, da bi potešitev poiskala kje drugje. V tej fazi se moški običajno odločijo soočiti s težavo in končno ukrepati.
 

Zdravljenje


Metode zdravljenja prezgodnjega izliva običajno vključujejo samozdravljenje in sicer tako da se skuša moški med draženjem čimbolj zamotiti ali se osredotočiti na kaj drugega kot spolno vzburjenje. Mnogo moških se zateče tudi k psihoanalizi, vendar pa se omenjena tehnika zdravljenja redko izkaže za uspešno. K izboljšavi njegovega stanja lahko nekoliko pripomoreta tudi oba partnerja, ki v trenutku, ko začutita, da se bliža njegov vrhunec prenehata s kakršnimkoli draženjem in premikanjem ter počakata, da njegova sla nekoliko uplahne, nato pa začneta znova. Kot najbolj učinkovito zdravilo za prezgodnji izliv so se izkazale razne zeliščne tablete in nekatera mazila, ki nekoliko zmanjšajo občutljivost penisa in tako karseda odložijo ejakulacijo.